söndag 23 december 2012

Människan, ett vanedjur.

Är människan ett vanedjur? En art som alltid gör saker och ting enligt ett givet mönster, enligt hur det blivit gjort igår, ifjol och tio år sen. Efter att ha besökt den lokala Supermarketen idag tillsammans med en hel del andra sista-minuten-handlare hävdar jag att så är fallet. Julklappar till exempel är sådant man egentligen kunde fixa i September, men vi envisas med att kämpa med det dagarna innan jul. Varför är det så?

Egentligen trivs vi med stressen, våndan, osäkerheten som julklapparna för med sig. Hävdar att springet dagarna innan Jesu födelse är något som vi tycker om. När vi sen sitter där, bänkade i soffor och fåtöljer i en nystruken skjorta och ser hur vår äkta hälft öppnar ett paket du sent omsider skaffat, slagit in och hoppats att ska falla henne i smaken. Det är då du får utlopp för din fantasi, din påhittighet, din längtan efter erkännande.

Nu kanske medlem av barnfamilj tycker att detta är rent ut sagt fel. Att man helt enkelt inte funnit tid eller att man kanske inte prioriterat julklappar tills det varit av nöden påtvingat. Men, som småbarnsförälder kan jag säga att tiden ÄR knapp. Det skall hämtas från dagis, föras till simskola, byggas Lego, göras middag vid någorlunda regelbundna tider. Men, det ändrar ju inte fast vi kommer in i December. Nej, då sätter vi hellre in en högre växel för att hinna med allting. December månad blir en månad där vi ger det lilla extra för att saker och ting skall falla på plats.

Har själv vid otaliga tillfällen hävdat att nästa år blir det ändring. Att nästa år blir året då flickorna redan femtonde December sitter med sammetsklänning, lackskor, nyflätat hår och väntar på julbocken, Föräldrarna har tomtesäcken fylld, skinkan beställd och gjort schema på hur julstädningen skall bockas av, dag för dag, för att det inte skall bli för mycket mot slutet. Likväl sitter man här, kvällen innan, med x-antal opaketerade julklappar och förgäves försöker finna julfriden.

Vi är vanedjur, hävdar jag. Vi har satt det in system, hela julen. Visst får vi julefrid. Då när skinkan ligger på bordet, klapparna ligger under trädet och barnen har nytvättade öron, köksskåpen nytorkade och allt är fixat. Men det kunde ju vara enklare...

Tack för ordet, ha en bra dag.

2 kommentarer:

  1. Ja men NÄSTA år...!!!
    God jul på dig och familjen!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp. Nästa år, då minsann är det annorlunda... :)
      God Jul, Anna-Karin.

      Radera