lördag 15 december 2012

Jag trivs bättre här, luktande på blommorna...

Hade helt tänkt hålla mig på sidan om detta. Inte alls blanda mig i, eller reta upp mig. Jag bor ju i ett helt annat land, till att börja med. Men nu är det så, att jag har lite svårt med det där att vara tyst. Det där att tyst knyta näven i fickan, gnissla lite tänder och svälja en par gånger, fungerar inte riktigt för mig. Vad jag nu hängt upp mig på är den här hysterin som pågår på andra sidan vattnet, i Sverige. Där pågår allehanda demonstrationer i olika media, Facebook osv.

Vi pratar självklart om Disney. Hur Tomtens Verkstad blir klippt till årets upplaga. Det är visst en docka som är lite mörk till färgen som inte passar in i landet mellanmjölk. Visst, så långt är jag med, dockan ser annorlunda ut gentemot de andra dockorna. Men? Vad då? Får han inte se annorlunda ut? Nu var det kanske inte så enkelt. Det var visst något om att dockorna bygger på stereotyper, och det som sådant skulle vara förkastligt. I mitt tycke är väl sagovärlden full av olika stereotyper. Vi har tappra riddare som räddar försvarslösa prinsessor. Och till råga på så går de ju nästan alltid och lever lyckliga alla sina dagar. Den försvarslösa prinsessan blir följaktligen kär i riddaren, pga att han är bra på att svinga sitt svärd. I dagens samhälle vågar jag påstå att det är få kvinnor som blir kära i en man för att han är bra på att slåss.

Ett annat exempel är Astrid Lindgrens värld. Där är papporna ofta lite "enkla", klumpiga men med ett hjärta av guld. Tex Melker på Saltkråkan, Emil i Lönneberga, hans pappa...
-Ja, en annan sak, Pippis pappa var ju negerkung! Klipp-klipp..

Tycker bara detta samhälle är på väg in i något som ingen vet hur det skall sluta. Är det så att vi är så känsliga för att det skall vara jämnlikt så det blir ojämnlikt? I skolorna i Sverige har ju också pågått debatter om hurutillvida religion/jul får finnas i skolan och undervisningen. Det kan väl verka störande för dem som har en annan livssyn eller en annan religion. Tycker bara man kan ta seden lite dit man kommer. Har vid ett flertal tillfällen blivit tvungen att äta rak grillkorv när jag varit i Sverige. Så är det, medtag egen korv om det inte smakar med det som finns.

Vill inte sitta här och säga vad som är rätt och fel, för det vet jag inte. Det vet jag dock, när Kalle Anka sparkar igång på julaftonen, jag tar dottern i famnen och bänkar mig i svärmors soffa, då kommer jag sakna den lilla svarta krabaten, och jag vet inte heller varför han måste bort. Han var väl annorlunda, så han måste bort..

Nu känns det bättre, nu när jag fått gnälla lite.

Tack för ordet, ha en bra dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar