torsdag 24 januari 2013

Sikta på någonting billigt

Hemma hos oss har vi två bilar. Den ena, en svart, kallas familjebilen/representationsvagnen, eller som frun valt att kalla den: HENNES BIL! Den blir servad enligt schemat som biltillverkaren gjort, däcken byts ut när de gamla blir dåliga, kort sagt, en vanlig bil. En kostsam post i en barnfamilj, men det är som det är.

Sen har vi en vit bil. Fransyskan, surrburken, den billiga. Jag körde ett tag med en tysk grågrön farmare gjord av samma tillverkare som gjorde de bulliga, runda bilarna efter kriget. Den var nybesiktad, hade rätt bra däck, som farmare (stationsvagn) väldigt rymlig, det var en bra bil. Körde med den i fyra månader men sen fick det räcka. Det var helt enkelt för tråkigt. Den såldes bort utan saknad och hade tänkt köpa en fransk dieselbil för samma pengar. De som känner till bilar vet att det kanske inte var det logiska, goda valet, men jag är sån. Där sökande efter min pärla hittade jag då den vita. Den var både gamlare, buckligare och fulare än jag till en början hade tänkt mig. Men den hade exakt den motor jag ville ha, turbodieseln med mer personlighet än Juice Leskinen eller Mark Levengood. Och det viktigaste: den kostade bara hälften av vad jag fått för tysken!

Den vita använder då jag att köra till jobbet med, samt annat "till och från"-åkande. Oftast åker jag själv med den. Kommer barnen med brukar vi ta den svarta. Med ABS, ADHD, SFP och allt vad de andra förkortningarna står för är det ett vida säkrare val på våra vägar. Och däcken har sina dubbar kvar.

Värre är det med surrburken. Vid besiktningen fick jag tillsägelse om att däcken framtill börjar vara i slutet på sin levnadsbana. Det visste jag nog. Bromssträckorna är onödvändigt långa, samt de sjunger monotont mot den sträva asfalten. Tror de är skarpare en en gråsten. Har suttit på Internet samt även besökt en par däckfirmor för att hitta nya vinterdäck. Bollar med tankar kring om jag skall byta de två framdäcken nu och köpa två till nästa höst. Frun skakade på huvudet och tyckte jag skulle byta alla fyra på en gång. Visst har hon rätt, inte är bakdäcken mycket bättre än framdäcken. Men jag vill inte satsa pengar på den vita. Jag kör nästan alltid ensam, bilen är inte speciellt bra skick så jag vet inte hur länge jag har den. Visst, borde ha bra däck oberoende. Och en sämre bil med sämre passiv säkerhet borde väl ha bättre däck, egentligen. Känns bara som jag satsar pengar på mig själv när jag köper däck åt surrburken. Jag kör ju nästan alltid själv med den. Frun har nog haft den en par gånger, men hon har alltid varit snabb att ge tillbaka bilnycklarna. Igår kväll när jag ånyo sökt däck åt den fick jag för mig att om jag kör saktare så klarar jag mig med de gamla... Vilken idiot! Gick och lade mig och nu känns det annorlunda. Måste nog skaffa nånting.

Men i en familj där pengarna inte nödvändigtvis växer på träd eller ramlar ur fickorna måste man tänka till mellan varven. En däckförsäljare försökte sälja på mig testvinnare, däcken med nästan samma namn som en mobiltelefon. När jag hörde priset upplyste jag honom om att hela bilen kostat mindre än så. Som det ser ut nu så blir det väl en däckserie från den billigare ändan av prislistan. Tröstar mig med att fast det kan vara bullriga däck gör det inte så mycket. Skramlandet som kommer ur dörrarna och under instrumentbrädan överröstar hursomhelst alltihopa.

Tanken som snurrar i huvudet och som var huvudagenda för detta inlägg var: Det är svårt att satsa på sig själv. Åt frun och framförallt barnen kan jag satsa vad som helst, både av tid och pengar. Men att satsa på mig själv har alltid varit lite svårt. När jag skulle köpa ny motorcykeljacka hade jag stor vånda innan jag ens besökte affären. Sen blev det nog en par besök innan jackan kom med hem. Tror affärsinnehavaren fick en par nya gråa hår på kuppen. Jag köpte den billigt.

Blir väl lite däckssökande idag med, har min lediga dag. Barnen är dock hemma, feber och flunsa. De börjar dock vara friska igen, så de klättrar båda utmed väggarna, de vill ut. Skall försöka spela nått spel med dem och invänta fruns hemkomst. Hoppas Ni får en trevlig helg!

Tack för ordet, ha en bra dag.

2 kommentarer:

 1. Okej, så nu kommer jag och berättar hur du skall göra! Köp nya, bra däck. Bullriga får dom väl vara, men nya och bra. Och alla fyra samtidigt! Om du gärna satsar på frun och barnen är väl nya däck åt dig det bästa att köpa! För om det skulle hända dig nåt när du kör med skruttdäck... Ja, då skulle det vara frun och barnen som lider mest. Köp! Nu!
  Och trevlig helg! :-)
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna-Karin för vettiga och bra råd. Det blev dock begagnade däck, men betydligt fräschare än de gamla. Hoppas det var ok... ;) /MB

   Radera