fredag 23 november 2012

Muminpappan, Vesa-Matti och jag

Knäppte på fönsterlamporna i köket. Yrvakna blinkade de till, liksom att fråga om jag menade allvar. Sen spred de sitt varma, halvskumma sken. De lyser inte för starkt, bara så att ögonen vänjer sig och jag hittar fram till  huvudingrediensen för morgonen, Moccamastern.I väntan på att den puttrat klart söker jag upp favoritmuggen i skåpet, den svarta Muminmuggen. Den där Muminpappan sitter på en sten och tänker. Känner ibland att Muminpappan och jag har en del gemensamt, men det kan vi ta upp i ett annat skede.

Ibland på mina tidiga Lördags- eller Söndagsmorgnar har jag tyst, ibland spelar jag svagt musik. Min fru och jag har väldigt mycket gemensamt. Vi tänker i mångt och mycket likadant. Till exempel när vi planerade för vårt husbygge, och lite senare i inredningsstadiet var vi nästan skrämmande överens. En sak har vi dock där åsikterna går isär: musik. Hon har lite svårt för mina skivor. När jag spelar Vesa-Matti Loiri hittar hon på allt möjligt hon kan göra på övre våningen, för att slippa lyssna. Men nu, när resten av familjen sover, då är det Vesa-Matti och jag som sitter och tittar ut genom fönstret. Vi diskuterar inte mycket, han sjunger sina sånger och jag lyssnar. Vid dessa tillfällen försöker jag nollställa huvudet, inte grubbla på obesiktigade bilar eller huslån utan bara sitta, gör underverk för kropp och själ.

Sen när resten av familjen stiger upp känner man sig avslappnad, beredd för en ny dag. Ibland hinner jag sitta en timme, ibland en kvart. Spelar egentligen ingen roll vilket dera, det är ögonblicken där jag sitter som är MIN tid. Tror egentligen att frun ibland håller barnen ett tag däruppe, för att ge mig den tiden. Hon sätter på barnprogrammen och tar dem i vår säng för att låta mig sitta. Men det blundar jag för, jag "tror" att jag själv är den enda som är vaken. Idag kommer det bli simhallen med hela familjen, det ser jag fram emot. Men det blir lite senare, nu låter jag Vesa-Matti sjunga en sång till innan jag hör springen i trappan. :)

Tack för ordet, ha en bra dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar