fredag 16 november 2012

En kärleksförklaring

Man har ju sett filmer. Hört hur män i århundraden förklarat sin kärlek till en kvinna genom allehanda hjältedåd. Ganska många, både män och kvinnor, har sett filmen Pretty woman. Hur Richard Gere istället för en vit springare kommer åkande i en vit limousine med ett paraply i näven istället för svärd. Men, hur är det med oss "vanliga dödliga"? Vi som varken har råd eller möjlighet till stordåd? Har vi möjlighet att påverka, imponera och övertyga en kvinna om vår kärlek och tillgivenhet?

Visst kan man stå och säga: jag älskar Dig! Men utan handling är det väl bara tre ord utan innehåll. Kunde lika gärna säga:Jepp, tjena, morgon.Tror personligen ett sätt att både säga Henne du älskar Henne, och även bevisa det, är väl handlingar i vardagen. Har Hon gjort kvällsmiddagen så diskar du. Vet du om att Hon inte vidare gillar att putsa golvbrunnen i duschen så är det ditt område att fixa det. En höst när det började bli kallare monterade jag, utan hennes vetskap, in en kupévärmare i fruns bil. Tror det var mer uppskattat än att ta hem en konfektask eller en bukett med rosor.

Som småbarnsföräldrar kanske inte romantiken alltid kommer i första hand. Sena middagar med tända ljus blir allt som oftast ersatta med att somna på soffan sen man fått barnen i säng. Men det kan också vara en uppskattad handling. Har Hon kanske varit länge på jobb eller annars kanske haft en lång dag är det väl en handling god som någon att ta barnen i säng och låta Henne slappa på soffan.

Vissa lördagsmorgnar när Hon gått ner med barnen och låtit mig ha sovmorgon fylls man av en härlig känsla av tacksamhet. Där sade Hon de tre orden utan att säga något. En handling osjälvisk och enkel.

Men en förklaring är väl egentligen inte nödvändig, när allt kommer omkring. Nånting man tar som självklart behöver inte förklaras. Man handlar i egenskap av det och det blir till det vad det blir.

Kan väl inte alltid säga att jag alltid handlar enligt ovanstående till hundra procent. En man kan ibland vara både självisk, trött, lätt egensinnig och allmänt bångstyrig. Sen kan väl yttre omständigheter spela in på hur det fungerar i praktiken. Men ibland, åtminstone...

Tack för ordet, ha en bra dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar