fredag 9 november 2012

Fredagsmys

Efter en middag, högst ordinär sådan i vår familj, avancerar barnen vidare till vardagsrummet för lite barnprogram. Lämnar själv med disken, men också med en tanke. Hos oss betyder Fredagskväll ofta det där att krypa upp i soffan allihopa, lite TV, kanske lite gott. Barnen får om de vill somna i soffan. Det är en sak jag fått hemifrån. Vi hade fredagsbastu, fick dricka lemonad och tittade på TV med mamma och pappa. Inte var det kanske så intressanta program alla gånger. Lagt kort ligger med Magnus Härenstam, Gäster med gester.. Men det var kul! Fruns uppväxt var ganska snarlik.

Funderar ibland vilka signaler man ger sina barn. Är ju i ganska stark position att påverka, både i tanke och gärning. Den uppväxt man haft själv har format mig, men vad händer med mina barn? Hoppas i alla fall de tar in våra signaler som vi sänder ut dem, eller åtminstone tror vi sänder. Hos oss har vi inte så mycket program om kvällarna. Barnen är på dagis/hos dagmamman om dagarna. Då känns det bra att när kvällen kommer får de vara hemma, leka vad de vill, kanske ta hem en kompis, men inte så många måsten. Visst, vi har danskurs en kväll och simkurs en annan. Tror de är nöjda med det.

Dagens samhälle är fyllt med många måsten, klockslag, möten, och saker att sköta. Tids nog kommer barnen också in i vuxenvärlden. Vill inte lägga upp för mycket program nu när de är små. Tror det är bra att åtminstone tänka igenom hur de påverkas av vad vi ställer för program. Får barnen hemifrån att det är full gas och mycket spring som gäller tror jag de fortsätter med det själva. Menar nu inte att de skall lämna hemma utan fritidssysslor, men vill åtminstone tänka igenom vad som är vettigt.  Det är en balansgång genom livet, och det är väl inte alltid alldeles glasklart vad som är bra och passligt.

Nu blir det dock Fredagsmys, det är vi alla överens om att är passligt! :)

Tack för ordet, ha en bra dag.
1 kommentar: