fredag 18 april 2014

En lång fredag

Ett dygn har 24 timmar. Oberoende veckodag och årstid. 24 timmar,1440 minuter, 86400 sekunder. Kan hända att lärjungarna räknade sekunderna denna fredag, när de funderade på vad som händer. Vad som skulle hända med Jesus. Om och vad de kunde gjort annorlunda. En lång Fredag.
När jag var liten hade jag alltid tråkigt på långfredagen. Det hände aldrig vidare mycket på gatan vi bodde på på långfredagen. Alla i närheten tog långfredagen som en dag att bara ta det lugnt, slappa och vila. Vissa gjorde det i enlighet med den kristna läran, andra för att det defacto var skönt. Mina föräldrar ställde aldrig till något extra den dagen. Jag för min del hade ofta lite tråkigt.
Nu är det långfredag. Den yngsta dottern vaknade vid sjusnåret. Hon ville tydligen göra detta till en riktigt lång fredag. Hon slet upp sin mamma, och utan min vetskap steg de upp.Sen, när morgonen egentligen bytt namn till förmiddag kom mina döttrar och väckte mig. En diger frukost med gröt och än mer viktigt, nybryggt kaffe, stod framdukad  på köksbordet. Inte utan att jag blev varm inombords när jag såg vad mina underbara kvinnor gjort.
Mina döttrar frågar också om vad vi ska göra idag. Men när jag svarade att jag inte riktigt vet ännu så nöjde de sig bra med det svaret. Tror att tjejerna är rätt nöjda över att ha en flumdag, mysdag, en dag utan måsten. Vi föräldrar har våra måsten här i livet. Jobba, handla, städa. Barnen har dagis och skola. Det är måsten och program nästan varje dag. Tror att vi får en bra dag tillsammans, när vi gör sådant som faller oss in.
Skulle dock gärna gå ut ett varv idag. Tvätta bilarna, byta till sommardäck, hoppa på studsmattan, räfsa lite, byta en söndrig brännare till blinkers` på motorcykeln...
Sådant vi alla skulle göra tillsammans. Brukar ofta vara roligt att tvätta bilen med barnen. Åtminstone sommartid. Då är pappa ofta mer våt en bilen, men det är väl så som det är?
För att återgå till inledningen. Jag känner inte till hela historien om långfredagen och lärjungarna. Vet inte vad som hände sådär på riktigt den helgen som gett oss helgen påsk. Ska sanningen fram har jag lite svårt att riktigt ta allt det där till mig.  Men det jag vet, är att vi alla behöver en lugn dag, en långfredag. En dag för lugn och ro, kanske eftertänksamhet, en dag med handbromsen uppdragen, växellådan ställd i läge Park istället för Drive.
En Glad Påsk åt Er alla! Hoppas att min inspiration skall ge mig och Er fler alster i framtiden. Det har varit rätt tunt på senare tid. Men, då finns det å andra sidan rum för förbättringar...

Tack för ordet, ha en bra dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar